Senki sem született alkoholistának, úgyhogy mindig van remény.

Szponzorált tartalom

alkoholizmus leszokás

alkoholizmus leszokás

Sokat szoktam azon gondolkozni, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy ilyen családi körülmények közé születtem. Tényleg van, hogy este elképzelem azt, hogy milyen kicsi esély volt arra, hogy ennyire rendben legyen az életem nagy része. Pedig engem is értek traumák, nem is kevés. Mégis, az életem szinte soha nem volt kilátástalan, mert volt egy olyan védőháló mögöttem, amire mindig ráeshettem, ha valami baj történt.

Szörnyű belegondolni abba, hogy csak azért, mert a szüleimnek és a nagyszüleimnek jól fizető állása volt, nem kell félnem, mondjuk attól, hogy utcára kerülnék. Azért ennyire ijesztő, mert az előbb felsorolt dolgokban nekem semmi személyes érdemem nincsen. Egyszerűen így jött ki a lépés. Legyen az sors, vagy szerencse, nincs egy olyan nap, amikor ne lennék hálás azért, hogy ilyen körülmények között élhetek.

Sokan az alkoholizmusról is azt gondolják, hogy csak a személyes felelősség kérdése. Pedig ez nem teljesen van így. Azóta, hogy meglátogattam a Felépülök oldalát, tudom, hogy mennyivel komplexebb ez a probléma. Az oldalon található tájékoztatók segítségével kicsit jobban meg tudtam érteni azt, hogy mi zajlik az alkoholizmussal küzdő barátom lelkében. Neki is megmutattam ezt az oldalt, remélve, hogy valami hatást tudok majd kiváltani vele.

Mindkettőnknek elsőként az tetszett nagyon, hogy az oldal barátságosan volt kialakítva. Sehol egy rosszul meszelt kórházi fal, vagy bármilyen félelmetes látvány. A Felépülök oldalán olyan képek peregtek, amitől az ember azt érezte, mintha nyaralásra menne. Ez pedig egy hihetetlen fontos dolog, hiszen így a függő azt érezheti, hogy ő is egy normális ember, aki megérdemel mindent. Sokszor van az, hogy az alkoholizmus leszokás attól lesz nehezebb, hogy a környezet megbélyegez minket. Elveszti az adott személy az emberi mivoltát, mivel „gyenge” volt és függőségbe esett. Pedig bárkivel megeshet egy olyan élethelyzet, amikor ezt látja könnyebb megoldásnak. A Felépülök oldala pedig rendelkezik ilyen empátiával.

Az alkoholizmus leszokás kérdése tehát egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt elsőre hinnénk. A barátom arcán láttam, hogy minden egyes sor után, amit elolvasott a Felépülök kezdőlapján található tájékoztatóból, egyre jobban felderül. Azt mondta nekem, hogy úgy érezte, hogy végre kimondják a saját gondolatait. Ezekkel a gondolatokkal idáig úgy érezte, hogy teljesen egyedül van, ezért a kiút még nehezebben volt elképzelhető. Itt azonban már az, hogy hallotta ezeket, elég volt ahhoz, hogy reményt kezdjen érezni.

Az itt dolgozó személyzet és terapeuták egyébként pontosan tudják azt, hogy a páciensek min mennek keresztül. Többen közülük, korábban alkohollal küzdő, most már teljesen felépült emberek. Egy ilyen példát látni egyébként talán a legnagyobb dolog olyan ember számára, akinek az alkoholizmus leszokás idáig egy elképzelhetetlen gondolat volt. A 28 napos felépülő programon egyébként nem csak ideiglenes nyugalmat kapunk. Természetesen ez is fontos része a terápiának, de a leghangsúlyosabb dolog mégis az, hogy eszközöket kapjon az adott függő ahhoz, hogy felépüljön. Így, mikor kikerül a védett, terápiás környezetből, nem fogja ismét elveszettnek érezni magát.

A Felépülök oldalán olvasottak alapján még a barátom is azt mondta, hogy igen, bennük meg tudna bízni. Fel is hívtuk őket az oldalon található elérhetőségen és megbeszéltük, hogy a barátom elmenne a következő felépülő programra. A program egyébként nagyon pozitív volt számára és azóta is nagyon boldog, hogy megtaláltam neki a Felépülök oldalát.